Επιλέγοντας τα καλύτερα μαγειρικά σκεύη για το σπίτι σας
Είτε αναβαθμίζετε τα μαγειρικά σκεύη σας, δοκιμάζετε συνταγές από άλλες κουζίνες ή προετοιμάζεστε για μαγείρεμα, η εύρεση των σωστών μαγειρικών σκευών είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, με την τεχνολογία των μαγειρικών σκευών να εξελίσσεται και πολλές μάρκες να εμφανίζονται κάθε μέρα, η επιλογή τηγανιών και κατσαρολών που ταιριάζουν στην κουζίνα σας και στο στιλ μαγειρέματός σας μπορεί να είναι δύσκολη, ακόμα και για επαγγελματίες σεφ.
Είναι μια σημαντική επένδυση που θέλετε να κάνετε σωστά. Η γνώση των μαγειρικών σας αναγκών είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας για τα τέλεια σκεύη μαγειρικής. Πόσο συχνά μαγειρεύετε; Δημιουργήσαμε αυτόν τον πρακτικό οδηγό για να σας βοηθήσουμε να βρείτε τα ιδανικά μαγειρικά σκεύη για το σπίτι σας.
Ποιο υλικό πρέπει να επιλέξετε για τα μαγειρικά σκεύη σας;
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν αγοράζετε μαγειρικά σκεύη είναι το υλικό. Η επιλογή ενός υλικού για τα σκεύη μαγειρικής σας είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβετε. Παρακάτω, εξετάζουμε τα υλικά που μπορείτε να επιλέξετε για τα τηγάνια και τις κατσαρόλες σας.
Ανοξείδωτος χάλυβας
Ανεπηρέαστο από λεκέδες και ανθεκτικό σε λεκέδες και διάβρωση, το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά για μαγειρικά σκεύη. Ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας από μόνος του, αλλά μπορεί να συνδυαστεί με άλλα υλικά για τη βελτίωση της αγωγιμότητας.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει πάντα να προσέχετε είναι αν τα μαγειρικά σκεύη έχουν πάτο σάντουιτς. Ο πάτος σάντουιτς δεν είναι μόνο οικονομικά αποδοτικός, αλλά και διεξάγει τη θερμότητα πολύ καλύτερα. Ο ανοξείδωτος χάλυβας μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλα υλικά όπως το αλουμίνιο και ο χαλκός για τη βελτίωση της κατανομής της θερμότητας και της αγωγιμότητας.
Επιπλέον, το ανοξείδωτο ατσάλι δεν απαιτεί το κανονικό λάδωμα που απαιτείται από άλλα μαγειρικά σκεύη. Είναι η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ποιοτικά μαγειρικά σκεύη που δεν απαιτούν κοπιαστική συντήρηση.
Χυτοσίδηρος (Μαντέμι)
Τίποτα δεν είναι καλύτερο από την ευελιξία των μαντεμένιων σκευών μαγειρικής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φούρνο, σε σόμπα ή σε ανοιχτή φωτιά. Αυτό το παχύ μέταλλο διαθέτει μια ανθεκτική κρυσταλλική δομή που του προσδίδει τεράστια αντοχή. Ο χυτοσίδηρος κάνει επίσης καλύτερη δουλειά στη διατήρηση της θερμότητας σε σύγκριση με άλλα υλικά. Αυτό το υλικό θα κρατήσει και θα διατηρήσει τα τρόφιμα, είτε πρόκειται για αργό μαγείρεμα είτε για γρήγορο ψήσιμο.
Το κύριο μειονέκτημα του χυτοσιδήρου είναι ότι θρυμματίζεται και σκουριάζει μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, το τρίψιμο με λάδι ακολουθούμενο από λίγη θερμότητα δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας που διατηρεί τα μαγειρικά σκεύη σε καλή κατάσταση. Εάν συντηρηθούν σωστά, τα σκεύη μαγειρέματος από χυτοσίδηρο μπορούν να προσφέρουν πολλά χρόνια μαγειρέματος χωρίς προβλήματα.
Δεδομένου ότι ο χυτοσίδηρος είναι επιρρεπής στη σκουριά, συνιστάται να μη διατηρείτε υγρά στο σκεύος για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Είναι επίσης καλή ιδέα να προβαίνετε σε στεγνό καθάρισμα στα σκεύη μαγειρέματος από χυτοσίδηρο μετά το μαγείρεμα και να τα πλένετε στο χέρι μόνο αν είναι απαραίτητο.
Αλουμίνιο
Τα μαγειρικά σκεύη κατασκευασμένα από αλουμίνιο δεν είναι μόνο ελαφριά, αλλά και ένας καλός αγωγός της θερμότητας. Το αλουμίνιο είναι επίσης προσιτό και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Ωστόσο, είναι επιρρεπές σε στρέβλωση και βαθουλώματα, καθώς πρόκειται για ένα ελαφρύ υλικό.
Συνιστάται να αποφεύγετε την παρασκευή όξινων ή αλκαλικών τροφίμων σε μαγειρικά σκεύη αλουμινίου, καθώς αυτά θα αντιδράσουν με το αλουμίνιο. Επίσης, αφαιρέστε τα τρόφιμα αμέσως μετά το μαγείρεμα για να μην απορροφούν το μέταλλο.
Τι πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε σκεύη μαγειρικής
Τώρα που γνωρίζετε τα πιο κοινά υλικά που μπορείτε να επιλέξετε, το επόμενο βήμα είναι να μάθετε ποια χαρακτηριστικά να αναζητήσετε όταν αγοράζετε μαγειρικά σκεύη.
Αγωγιμότητα της θερμότητας
Δεν είναι όλα τα μέταλλα καλοί αγωγοί θερμότητας. Ο χυτοσίδηρος, για παράδειγμα, είναι ένας καλός αγωγός της θερμότητας, αλλά ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν είναι. Τα μαγειρικά σκεύη που έχουν καλύτερη αγωγιμότητα θα διασφαλίσουν ότι το φαγητό σας είναι ομοιόμορφα μαγειρεμένο. Θα αντιδράσει επίσης γρήγορα στις αλλαγές της θερμοκρασίας όταν μειώνετε ή αυξάνετε θερμότητα.
Αντιδραστικότητα
Ανεξάρτητα από το είδος των μαγειρικών σκευών που θέλετε να επιλέξετε, η υγεία σας έρχεται πρώτη. Ορισμένα μαγειρικά σκεύη αντιδρούν με το φαγητό και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, το αλουμίνιο αντιδρά με τις όξινες τροφές όπως οι ντομάτες. Έτσι, αν μαγειρεύετε τέτοια τρόφιμα σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα αλουμινίου, θα υπάρχει κατάποση μετάλλου. Να έχετε κατά νου την αντιδραστικότητα όταν επιλέγετε μαγειρικά σκεύη.
Ανθεκτικότητα
Ορισμένα σκεύη μαγειρικής θα παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για χρόνια, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε. Ένας τέτοιος σπουδαίος τύπος μαγειρικών σκευών είναι από ανοξείδωτο ατσάλι.
Συντήρηση
Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπ' όψιν πόση φροντίδα απαιτούν τα μαγειρικά σκεύη ώστε να παραμένουν σε άριστη κατάσταση. Αν δεν σας αρέσει να γυαλίζετε τα σκεύη μαγειρέματός σας κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο, θα ήταν καλύτερα να επιλέξετε κάποια που απαιτούν λίγη συντήρηση, όπως τα μαντεμένια.
Συμβουλές φροντίδας για μαγειρικά σκεύη
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου κατά τη φροντίδα των σκευών μαγειρικής είναι το υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή τους. Ορισμένα υλικά απαιτούν περισσότερη φροντίδα από άλλα.
-
Ο χυτοσίδηρος απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Το seasoning (λάδωμα και ψήσιμο), μια διαδικασία όπου το λάδι εφαρμόζεται επανειλημμένα στην επιφάνεια των μαγειρικών σκευών και θερμαίνεται, θα διατηρήσει αυτόν τον τύπο μαγειρικού σκεύους σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια. Επίσης, καθαρίστε ελάχιστα μετά τη χρήση.
-
Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι το ευκολότερο υλικό στη συντήρηση. Απλώς πρέπει να τα πλύνετε στο χέρι με ένα κομμάτι ύφασμα και σαπουνόνερο μετά τη χρήση. Μη χρησιμοποιείτε σύρματα καθαρισμού που θα γρατζουνίσουν ή θα ξύσουν το υλικό.
-
Το αλουμίνιο είναι επιρρεπές σε αποχρωματισμό. Μπορείτε να προστατεύσετε τα μαγειρικά σκεύη αλουμινίου σας από τον αποχρωματισμό μουσκεύοντάς τα σε σαπουνόνερο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα συρμάτινο σφουγγάρι για την εξάλειψη των καμένων τροφίμων.
Περιηγηθείτε στην εκτεταμένη συλλογή μας για να βρείτε τα ιδανικά μαγειρικά σκεύη για το σπίτι σας.