Πώς να επιλέξετε το σωστό φίλτρο πισίνας
Ο ρόλος ενός φίλτρου πισίνας μοιάζει με αυτόν του νεφρού στο σώμα σας. Ενώ ο σκοπός άλλων προϊόντων, όπως καθαριστικά πισίνας και χημικές ουσίες, είναι να εξουδετερώνουν τα βακτήρια κι άλλες ουσίες, το φίλτρο τα αφαιρεί, αφήνοντας την πισίνα σας καθαρή. Χωρίς το φίλτρο, η πισίνα σας θα γεμίσει με βρομιές και θα γίνει θολή, κάνοντας τελικά την κολύμβηση λιγότερο διασκεδαστική.
Ποιο φίλτρο πισίνας, όμως, θα πρέπει να επιλέξετε; Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε το φθηνότερο φίλτρο, το οποίο είναι εντάξει, αλλά ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να αγοράσετε ένα φίλτρο που καθαρίζεται εύκολα, παγιδεύει τις βρομιές και έχει μακρά διάρκεια ζωής. Αν ψάχνετε για το καλύτερο φίλτρο πισίνας και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Αυτή η ανάρτηση θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία επιλογής του τέλειου φίλτρου για την πισίνα σας.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι φίλτρων πισίνας;
Η αναζήτησή σας για το ιδανικό φίλτρα πισίνας ή spa, ξεκινά με την κατανόηση των διαφόρων τύπων που διατίθενται στην αγορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιλογή του φίλτρου πισίνας εξαρτάται κυρίως από εσάς. Οποιοσδήποτε τύπος φίλτρου θα λειτουργήσει για την πισίνα σας. Παρακάτω, εξετάζουμε τα διάφορα φίλτρα πισίνας.
Φίλτρα άμμου
Το φίλτρο άμμου είναι ο πιο κοινός τύπος φίλτρου πισίνας. Είναι οικονομικό, καθαρίζεται εύκολα και είναι ιδανικό για μεγάλες πισίνες, επειδή δεν φράζει εύκολα. Τα φίλτρα άμμου μπορούν να τοποθετηθούν στο έδαφος ή πάνω από το έδαφος. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτά τα φίλτρα πισίνας χρησιμοποιούν άμμο για να απομακρύνουν τις βρομιές από το νερό της πισίνας. Το νερό απορροφάται μέσω των skimmer και ωθείται μέσω του φίλτρου άμμου, όπου κατακρατούνται τα σωματίδια.
Κάθε κόκκος άμμου έχει ανάγλυφες άκρες που παγιδεύουν τις βρομιές. Μια έξοδος στο κάτω μέρος του φίλτρου επιτρέπει στο καθαρό νερό να επιστρέφει στην πισίνα. Καθώς περισσότερο νερό συνεχίζει να διέρχεται μέσω του φίλτρου, η τραχιά υφή της άμμου φθείρεται, με αποτέλεσμα η ικανότητα φιλτραρίσματός της σταδιακά να εκμηδενίζεται. Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από 18 – 24 μήνες. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αντικαταστήσετε την άμμο.
Φίλτρα φυσιγγίων
Τα φίλτρα φυσιγγίων είναι ιδανικά για μικρές πισίνες. Κοστίζουν περισσότερο από τα φίλτρα άμμου, αλλά μπορούν να αφαιρέσουν τις διπλάσιες βρομιές. Τα φίλτρα φυσιγγίων αποτελούνται από έναν πλαστικό κύλινδρο που περιβάλλεται από ένα υλικό με πτυχώσεις που μοιάζει με πλέγμα. Το νερό από την πισίνα ρέει μέσα από το φίλτρο, όπου και παγιδεύονται οι βρομιές. Στη συνέχεια, το καθαρό νερό επιστρέφει στην πισίνα. Τα φίλτρα φυσιγγίων απαιτούν καθάρισμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Για να καθαρίσετε το φίλτρο, αφαιρέστε το από την πισίνα, πλύνετέ το με το λάστιχο κήπου και τοποθετήστε το ξανά στη θέση του. Τα φίλτρα φυσιγγίων κοστίζουν περισσότερο, αλλά η συντήρησή τους είναι εύκολη, εξοικονομούν νερό, έχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση και μπορούν να αντικατασταθούν μετά από 5 – 10 χρόνια. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η αντλία και το φίλτρο της πισίνας πρέπει να λειτουργούν απρόσκοπτα.
Γη διατόμων
Τα φίλτρα γης διατόμων μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο αυτά της άμμου, αλλά είναι τα πιο αποτελεσματικά όσον αφορά το φιλτράρισμα. Μπορούν να φιλτράρουν τις περισσότερες ποσότητες βρομιάς και ρύπων σε σύγκριση με τα άλλα δύο φίλτρα. Το νερό περνά μέσα από ένα φίλτρο με επίστρωση γης διατόμων, για να απομακρυνθούν οι βρομιές και τα σωματίδια. Επειδή η γη διατόμων είναι λεπτότερη από την άμμο, μπορεί να αφαιρέσει μικρότερα σωματίδια από τα φίλτρα άμμου.
Τι μέγεθος φίλτρου πισίνας πρέπει να επιλέξετε;
Το μέγεθος της αντλίας σας θα καθορίσει το μέγεθος του φίλτρου πισίνας σας. Ένα πολύ μικρό φίλτρο θα σπάσει και η αντλία μπορεί να υπερθερμανθεί. Ένα μεγάλο φίλτρο πισίνας παρουσιάζει μικρότερο κίνδυνο από ένα με χαμηλότερη απόδοση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου όταν επιλέγετε φίλτρο. Είναι, επίσης, σημαντικό να επιλέξετε ένα φίλτρο που να ταιριάζει με την ισχύ της αντλίας σας. Έτσι, αν έχετε μια αντλία με ρυθμό ροής 42 γαλόνια ανά λεπτό (GPM), αγοράστε ένα φίλτρο που μπορεί να διαχειριστεί ρυθμό ροής 42 GPM ή περισσότερο.
Πρέπει, επίσης, να λάβετε υπ' όψιν άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να αυξήσουν τον συνολικό ρυθμό ροής της πισίνας σας. Για μεγάλες πισίνες (πάνω από 60 GPM), θα χρειαστείτε μια μεγάλη αντλία φίλτρου πισίνας και σωλήνες με διάμετρο τουλάχιστον 5 εκ., για να μπορεί να διαχειριστεί ρυθμό ροής έως και 100 GPM.
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζονται τα φίλτρα πισίνας;
Μπορείτε να καθαρίσετε τα φίλτρα άμμου και γης διατόμων με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι μέσω αντίστροφης πλύσης (backwash), δηλαδή ξεπλένοντας τις βρομιές και τους ρύπους από το φίλτρο, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά. Ο άλλος τρόπος είναι να αφαιρέσετε το φίλτρο και να το καθαρίσετε με τα χέρια σας. Παρακάτω, εξετάζουμε τα κατά προσέγγιση χρονικά πλαίσια για τον καθαρισμό των φίλτρων πισίνας.
-
Φίλτρα άμμου: Αντίστροφη πλύση (backwash) κάθε 1 έως 4 εβδομάδες και κανονικός καθαρισμός μία φορά τον χρόνο
-
Φίλτρα φυσιγγίων: Κανονικός καθαρισμός κάθε 2 έως 6 εβδομάδες. Επίσης, καθαρίζετε καλά το φίλτρο μια φορά τον χρόνο.
-
Γη διατόμων: Αντίστροφη πλύση (backwash) κάθε 1 έως 3 μήνες και καλός καθαρισμός τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο
Αν και είναι αλήθεια ότι η συχνότητα καθαρισμού του φίλτρου πισίνας εξαρτάται από τον τύπο της αντλίας και του φίλτρου πισίνας, υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις ότι ένα φίλτρο πρέπει να καθαριστεί. Αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα φίλτρα φράζουν καθώς γεμίζουν. Να ελέγχετε πάντα αν ο ρυθμός ροής μειώνεται ή αν η αντίθλιψη αυξάνεται. Αν ο ρυθμός ροής μειωθεί ή η πίεση αυξηθεί, ήρθε η ώρα να καθαρίσετε το φίλτρο πισίνας σας.
Ρίξτε μια ματιά στην ολοκληρωμένη συλλογή μας, για να βρείτε το ιδανικό φίλτρο πισίνας.