Επιλέγοντας την κατάλληλη ψησταριά εξωτερικού χώρου για το σπίτι σας
Οι θερμότεροι μήνες μας κάνουν να θέλουμε να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το κάνετε από το να μαζέψετε την οικογένεια και τους φίλους σας και να ετοιμάσετε ένα γεύμα σε μια υπαίθρια ψησταριά. Μια ψησταριά εξωτερικού χώρου είναι ο πόλος έλξης της κάθε κουζίνας εξωτερικού χώρου. Για τον λόγο αυτόν, θέλετε να εξασφαλίσετε ότι θα επιλέξετε ένα προϊόν που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για πολλά χρόνια.
Μια αξιόπιστη και καλά σχεδιασμένη ψησταριά εξωτερικού χώρου θα φέρει τη θερμότητα της κουζίνας στον υπαίθριο χώρο σας και θα προσφέρει την καλύτερη γεύση στο φαγητό σας. Ωστόσο, με ένα ευρύ φάσμα υπαίθριων ψησταριών διαθέσιμες στην αγορά, το να αποφασίσετε ποια είναι η κατάλληλη για σας μπορεί να οδηγήσει σε μια ατελείωτη αναζήτηση που μπορεί να μην είναι επιτυχής.
Αν ψάχνετε για μια υπαίθρια ψησταριά που να ικανοποιεί τις ανάγκες σας και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε. Σε αυτόν τον εύκολο οδηγό, θα σας καθοδηγήσουμε μέσα από τη διαδικασία της επιλογής μια ψησταριάς εξωτερικού χώρου που είναι πρακτική και λειτουργική.
Ανάμεσα σε ποιους τύπους ψησταριάς εξωτερικού χώρου μπορείτε να διαλέξετε;
Επενδύοντας στην κατάλληλη ψησταριά εξωτερικού χώρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναβαθμίσετε την εμπειρία γευμάτων σας στο καθαρό αέρα. Κανένας τύπος δεν είναι καλύτερος από τον άλλον, καθώς όλοι έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ανάλογα με το πώς σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε. Οι περισσότερες υπαίθριες ψησταριές είναι φορητές, ώστε να μπορείτε εύκολα να τις μετακινήσετε στο σπίτι σας ή να τις μεταφέρετε σε εκδηλώσεις. Εδώ είναι οι κύριοι τύποι των ψησταριών εξωτερικού χώρου, με βάση τον τύπο καυσίμου.
Ψησταριά κάρβουνου
Μια ψησταριά κάρβουνου είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλετε μια φυσική καπνιστή γεύση στο κρέας σας. Αυτές οι υπαίθριες ψησταριές μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ζεσταθούν από τις αντίστοιχες με υγραέριο, αλλά μπορούν να επιτύχουν υψηλότερες θερμοκρασίες, το οποίο είναι καλό όταν κάνετε μπάρμπεκιου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και ο καπνός που παράγονται καθιστούν μια ψησταριά κάρβουνου κατάλληλη για το μαγείρεμα χοιρινού, μοσχαρίσιου κρέατος και κοτόπουλου. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να τις χρησιμοποιήσετε για να προετοιμάσετε ευαίσθητα τρόφιμα όπως λαχανικά, χοτ ντογκ, και ψάρια.
Επειδή οι ψησταριά κάρβουνου δεν διατίθενται με διακόπτες ρύθμισης ελέγχου θερμοκρασίας, η θερμοκρασία δεν μπορεί να ρυθμιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επιπλέον, οι ψησταριές κάρβουνου χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καθαριστούν, αλλά πολλοί χρήστες πιστεύουν ότι η γεύση αντισταθμίζει αυτό το γεγονός.
Ψησταριά υγραερίου
Αυτές οι υπαίθριες ψησταριές χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή προπάνιο. Οι ψησταριές προπανίου είναι πιο δημοφιλείς από τις ψησταριές υγραερίου, επειδή είναι πιο φορητές, οικονομικότερες και ζεσταίνονται πιο γρήγορα. Ωστόσο, η χρήση του θα ήταν καλύτερη εάν έχετε παροχή φυσικού αερίου, καθώς θα σας βοηθήσει να μειώσετε το συνολικό ενεργειακό κόστος σας. Το κύριο πλεονέκτημα μιας ψησταριάς υγραερίου είναι ότι είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν, να καθαριστούν και να ζεσταθούν πιο γρήγορα από ότι μια ψησταριά κάρβουνου. Επιπλέον, οι ψησταριές υγραερίου δεν δημιουργούν πολύ καπνό, καθιστώντας τις μια καλή επιλογή για το μαγείρεμα λουκάνικων, φρούτων, λαχανικών και πουλερικών.
Ηλεκτρική ψησταριά
Οι ηλεκτρικές ψησταριές δεν χρησιμοποιούν καύσιμο, αλλά έχουν ένα καλώδιο που σας επιτρέπει να τις συνδέετε με μια πρίζα. Αυτές οι ψησταριές θα αποτελέσουν μια σπουδαία επιλογή στις περιοχές όπου το κάρβουνο ή το υγραέριο δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι το φαγητό σας δεν θα έχει αυτή την καπνιστή γεύση. Η ηλεκτρική ψησταριά δεν είχε καλή φήμη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό άλλαξε πρόσφατα. Αυτές οι συμπαγείς συσκευές μαγειρέματος είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που ψήνουν περιστασιακά. Επιπλέον, παρέχουν μαγείρεμα υψηλής θερμότητας.
Ψησταριά Kamado
Χαρακτηρίζονται από τον σχεδιασμό τους σε σχήμα αυγού, οι ψησταριές Kamado είναι πιο ευέλικτες από τις ψησταριές κάρβουνου, επιτρέποντάς σας να καπνίζετε, να ψήνετε και να ψήνετε στη σχάρα. Είναι ως επί το πλείστον κατασκευασμένες από κεραμικό υλικό, η οποία διατηρεί τη θερμότητα και μαγειρεύει τα τρόφιμα πιο ομοιόμορφα. Οι ψησταριές Kamado χρησιμοποιούν κάρβουνο και διαθέτουν εξαερισμό που καθιστά δυνατή τη ρύθμιση της θερμότητας, επιτρέποντας το ομοιόμορφο και συνεχές μαγείρεμα. Οι περισσότερες μονάδες διατίθενται με δύο σχάρες μαγειρέματος που επιτρέπουν να μαγειρεύουν περισσότερα τρόφιμα ταυτόχρονα.
Καπνιστήρια τροφίμων
Αν και μια ψησταριά κάρβουνου μπορεί να χρησιμεύσει ως καπνιστήριο, ένα εξειδικευμένο καπνιστήρι θα σας συναρπάσει με τα νόστιμα παϊδάκια, το χοιρινό, τον σολομό ή το μπέικον του. Οι λάτρεις του μπάρμπεκιου που θέλουν να χαρίσουν στη μπριζόλα τους την καπνιστή γεύση ξέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι με ένα καπνιστήριο τροφίμων. Ένας καπνιστήριο κρέατος μπορεί επίσης να καπνίζει συνοδευτικά, λαχανικά και τυριά. Μερικά καπνιστήρια διαθέτουν προγραμματιζόμενους διακόπτες ελέγχου για ακριβές μαγείρεμα, ενώ άλλοι απαιτούν να ακολουθείται η διαδικασία μαγειρέματος. Το τελευταίο θεωρείται ο πιο αυθεντικός τρόπος παρασκευής καπνιστών γευμάτων.
Τι υλικό θα πρέπει να επιλέξετε για την ψησταριά εξωτερικού χώρου σας;
Οι περισσότερες υπαίθριες ψησταριές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών, του υγραερίου, του κάρβουνου και των καπνιστηριών, είναι κατασκευασμένες από μέταλλο. Αυτό συμβαίνει επειδή το μέταλλο μπορεί να χειριστεί υψηλές θερμοκρασίες και περιβάλλοντα υψηλής πίεσης για το μαγείρεμα. Τα κανονικά μοντέλα διαθέτουν συχνά ηλεκτροστατική βαφή πούδρας ή ματ βαφή σε μαύρο χρώμα για να αποτραπεί η διάβρωση, ενώ οι σύγχρονες μονάδες είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα. Οι ψησταριές υψηλής ποιότητας κατασκευάζονται από υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο είναι πολύ εύκολο να καθαριστεί.
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να προσέξετε όταν αγοράζετε είναι η κατασκευή του σώματος της ψησταριάς. Προσέξτε στο πώς έχει δημιουργηθεί το περίβλημα της ψησταριάς. Θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από χάλυβα και σφραγισμένο με υψηλής ποιότητας συγκόλληση. Παρακάτω θα δούμε τα διάφορα υλικά που μπορείτε να επιλέξετε για την υπαίθρια ψησταριά σας.
Χυτοσίδηρος
Ο χυτοσίδηρος είναι το πιο δημοφιλές υλικό για ψησταριά μπάρμπεκιου. Είναι ένας καλός αγωγός της θερμότητας και διατηρεί τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έτσι δεν χρειάζεται να παρέχει τη θερμότητα συνεχώς. Επιπλέον, το υλικό είναι πολύ ισχυρό και διαρκεί περισσότερο. Επιπλέον, μπορεί το φαγητό σας να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά σημάδια σχάρας.
Ανοξείδωτο ατσάλι
Το κύριο πλεονέκτημα των ψησταριών από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ότι δεν σκουριάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το νερό που έρχεται σε επαφή με την ψησταριά εξωτερικού χώρου σας, αν την έχετε αφήσει κατά λάθος έξω ή όταν την καθαρίζετε. Επιπλέον, το ανοξείδωτο ατσάλι είναι σκληρότερο από τα περισσότερα υλικά, καθιστώντας το ως μια πιο ανθεκτική επιλογή. Οι υπαίθριες ψησταριές από ανοξείδωτο χάλυβα είναι επίσης εύκολο να καθαριστούν και να συντηρηθούν.
Εμαγιέ
Μπορείτε να προετοιμάσετε τα πάντα σε μια εμαγιέ ατσάλινη ψησταριά. Το σμάλτο είναι συνήθως ένα προστατευτικό στρώμα από γυαλί που χρησιμοποιείται για την προστασία του μετάλλου από τη σκουριά. Έτσι, το σμάλτο παρέχει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας από τη διάβρωση και τον αποχρωματισμό από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, το σμάλτο είναι πιο εύκολο να καθαριστεί. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί και να μη χρησιμοποιήσετε αιχμηρά αντικείμενα στο υλικό.
Χρώμιο
Μια ατσάλινη ψησταριά χρωμίου είναι μια άλλη σπουδαία επιλογή. Είναι σχετικά φθηνότερη από ότι άλλα υλικά. Το στρώμα του χρωμίου προστατεύει το μέταλλο από τη σκουριά. Έτσι μπορείτε να καθαρίσετε την ψησταριά σας χωρίς τον φόβο της διάβρωσης.
Επιλέγοντας το κατάλληλο μέγεθος ψησταριάς και επιφάνειας μαγειρέματος
Το μέγεθος της ψησταριάς εξωτερικού χώρου είναι ένα άλλο σημαντικό σημείο για να έχετε κατά νου. Θέλετε να εξασφαλίσετε ότι η ψησταριά σας διαθέτει αρκετή επιφάνεια μαγειρέματος για τα γεύματά σας. Θα πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη για να προσθέτετε περισσότερα τρόφιμα. Σκεφτείτε τον αριθμό των καυστήρων που χρειάζεστε. Αγοράστε μια ψησταριά μπάρμπεκιου με τουλάχιστον έναν επιπλέον καυστήρα από ότι χρειάζεστε. Παρακάτω θα βρείτε μερικές κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή του σωστού μεγέθους ψησταριάς εξωτερικού χώρου.
Το μέγεθος του καυστήρα
Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε τα μεγέθη των καυστήρων. Αυτό θα σας βοηθήσει να καθορίσετε αν είναι αρκετά μεγάλος για να καλύψει την περιοχή μαγειρέματος. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπ' όψιν τον αριθμό των καυστήρων.
Ελέγξτε τη μέγιστη συνολική θερμοκρασία
Η καλύτερη ψησταριά εξωτερικού χώρου πρέπει να έχει μέγιστη συνολική θερμοκρασία τουλάχιστον 316 βαθμούς Κελσίου.
Αναζητήστε επιπλέον εξαρτήματα πλευρικών καυστήρων
Αυτό είναι για όσους θέλουν να μαγειρεύουν ταυτόχρονα πολλαπλά πιάτα. Μπορείτε να προσαρμόσετε τη διάταξή σας με αυτή την υπαίθρια ψησταριά.
Προσέξτε την κατασκευή της σχάρας
Οι ατσάλινες σχάρες μαγειρέματος είναι ανθεκτικές και αντιστέκονται στο ξεφλούδισμα και τη στρέβλωση. Οι ατσάλινες εμαγιέ σχάρες είναι ακόμα καλύτερες, χρησιμοποιώντας την αντοχή του σμάλτου για την προστασία του υλικού και επιτρέπουν τον εύκολο καθαρισμό. Οι σχάρες από χυτοσίδηρο είναι οι καλύτερες, θερμαίνονται ομοιόμορφα και μαγειρεύουν ομοιόμορφα τα γεύματά σας.
Συμβουλές φροντίδας για την ψησταριά εξωτερικού χώρου σας
Αν αγοράσατε για πρώτη φορά μια υπαίθρια ψησταριά, μπορεί να φοβηθείτε λίγο στην ιδέα του καθαρισμού της. Τα καλά νέα είναι ότι ο καθαρισμός της ψησταριάς σας δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Ανεξάρτητα από το είδος της ψησταριάς που έχετε, θα πρέπει να την καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση και να κάνετε έναν λεπτομερή καθαρισμό τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές φροντίδας για να διατηρήσετε την ψησταριά σας σε άριστη κατάσταση.
-
Καθαρίστε τις σχάρες
Οι σχάρες έρχονται σε επαφή με το φαγητό σας κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την ψησταριά. Βεβαιωθείτε ότι τις καθαρίζετε τακτικά για την πρόληψη βακτηρίων και για να προλάβετε τη συσσώρευση λίπους και υπολειμμάτων στις σχάρες. Χρησιμοποιήστε μια ατσάλινη βούρτσα καθαρισμού σχάρας για να καθαρίσετε τις σχάρες. Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε τις σχάρες και τρίψτε τις καλά.
- Καθαρίστε τα προστατευτικά καυστήρα
Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα προστατευτικά καυστήρα θωρακίζουν τον καυστήρα από υπολείμματα και λίπους. Έτσι λερώνονται. Ωστόσο, ένα βρόμικο προστατευτικό μπορεί να αποτρέψει τους καυστήρες από το να λειτουργούν σωστά και να μεταφέρουν τα βακτήρια στο φαγητό σας. Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το προστατευτικό του καυστήρα είναι να το αφαιρέσετε από την ψησταριά και να το καθαρίσετε σε μια λεκάνη με σαπουνόνερο.
-
Απαλλαγείτε από τη βρομιά και τα υπολείμματα στο κάτω μέρος
Θα πρέπει επίσης να καθαρίσετε το κάτω μέρος, το οποίο συγκεντρώνει ουσιαστικά όλα τα υπολείμματα και το λίπος. Ενώ αυτό δεν επηρεάζει το φαγητό σας, πάρα πολλά υπολείμματα μπορούν εύκολα να φράξουν την ψησταριά σας. Συνεπώς, θα πρέπει να καθαρίζετε το δοχείο στάχτης αρκετές φορές ανά σεζόν.
-
Καθαρίστε την εξωτερική επιφάνεια της ψησταριάς
Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με μια πεντακάθαρη ψησταριά, θα πρέπει να καθαρίσετε το εξωτερικό. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τεχνικές καθαρισμού. Χρειάζεστε μόνο ένα πανί, μια σαπουνοθήκη και νερό. Βεβαιωθείτε ότι θα ξαναπεράσετε την ψησταριά με ένα υγρό πανί στο τέλος για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού που θα μπορούσαν να σχηματίσουν λεκέδες ή σκουριά.
Αγοράστε υπαίθριες ψησταριές στη vidaXL
Αναζητάτε την κατάλληλη ψησταριά εξωτερικού χώρου; Εδώ στη vidaXL, διαθέτουμε μια μεγάλη συλλογή από υπαίθριες ψησταριές ανώτερης ποιότητας σχεδιασμένες να ικανοποιούν τις ανάγκες σας. Διατίθενται σε διάφορα υλικά, μεγέθη και τύπους καυσίμων ώστε να ταιριάζουν σε όλους. Ακόμη και οι πιο απαιτητικοί αγοραστές θα βρουν σίγουρα κάτι στη συλλογή μας.